Esteu aquí

Notícies

El dilluns 30 d’octubre començaran les II Jornades d’història a l’Hospitalet de l’Infant

Amb aquestes conferències, l’Antena del Coneixement de la URV inaugurarà el curs 2017-18

L’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant inaugurarà el curs 2017-18 el proper dilluns 30 d’octubre, amb l’inici de les II Jornades d’història, enguany titulades “Història i economia en la Catalunya moderna i contemporània”.

Sobre aquesta matèria tractaran les quatre conferències programades en el marc d’aquestes Jornades, que tindran lloc a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, a les 19.30h. Les ha organitzades l’Antena del Coneixement de la URV de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb el suport de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant, sota la coordinació de Neus Baena Gallardo, llicenciada en Història per la URV i Màster en Societats Històriques i Formes Polítiques a Europa.

Els propietaris l’han donat gratuïtament al Grup de Bitlles del Foment Cultural per afavorir-ne la preservació i divulgació

Joan Gálvez Perelló i Claudina Serra Barberà han donat al Grup de Bitlles del Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant el que es considera el joc de bitlles més antic de l’Hospitalet de l’Infant. Aquests veïns del poble són propietaris d’un conjunt de sis bitlles i tres bitllots de diferents mides, que creuen que són d’interès per a la col·lectivitat pel seu valor informatiu i cultural i volen afavorir-ne la preservació i divulgació.

Per aquest motiu, han decidit lliurar-lo de manera gratuïta, tal com consta al document que van signar ahir dimecres 17 de maig junt amb el tresorer de Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, Jordi Miralles; el responsable del Grup de Bitlles d’aquesta entitat local, Teo Castillo; i l’alcalde, Alfons Garcia.

Amb la signatura d’aquest document, el Grup de Bitlles del Foment Cultural s’ha compromès a custodiar aquest joc de bitlles, que té més d’un centenar d’anys d’antiguitat i amb el qual es va jugar fins a l’any 1936, “amb preferència a la seu de la Regidoria de Cultura o al futur museu de la localitat, perquè sigui considerat patrimoni del poble”.

El Grup de Bitlles s’ha compromès, igualment, a gestionar la restauració de les peces del joc, que constitueixen “un apreciat record de l’avi Joan Gálvez Margalef i del context social del poble”, tal com han manifestat els propietaris. I també a reproduir-les, “per a una millor difusió o memòria de com es jugava antigament”.

De fet, el responsable del Grup de Bitlles, Teo Castillo, va mostrar la reproducció de què disposen ja i ha anunciat que al mes de juny s’organitzarà una tirada a l’antiga a l’Hospitalet, per ensenyar amb aquesta còpia com es jugava a bitlles abans de la guerra civil, quan es feien apostes de diners. La còpia ha estat construïda pel torner Ángel Beltran, de Montbrió del Camp, amb fusta d’alzina procedent dels dos arbres que es van tallar a la Plaça del Pou el 27 de gener de 2014, per les obres de remodelació d’aquest espai públic.

A l’acte oficial de signatura del document de donació del joc de bitlles antic, que s’ha organitzat en el marc de la celebració dels 30 anys de bitlles a l’Hospitalet de l’Infant, també hi va assistir el president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles, Jordi Torrente; i la regidora de Cultura, Núria Ortiz; així com familiars i amics de la parella que ha fet la donació i membres del grup de bitlles de l’Hospitalet. Tant la regidora com l’alcalde van manifestar el seu agraïment pel fet que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant pugui actuar com a dipositari d’aquest conjunt de bitlles i “contribuir a preservar la memòria d’aquest joc popular, tan nostre, que forma part del patrimoni cultural del municipi”, segons van dir.

HORARIS D'OBERTURA DELS EQUIPAMENTS DE CULTURA I PATRIMONI

Per consultes, contactar amb: tel. 663 95 46 28, en horari del Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer.

 

A l'Hospitalet de l'Infant,

Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer

Dissabte de 10.00 a 14.00h, i de 16.00 a 19.00h

Diumenge de 10.00 a 14.00 h

Preu: 2 euros, entrada general. Preu 1 euro, per a menors de 12 anys i grups de més de 15 persones.

Entrada gratuïta per a menors de 4 anys.

 

A Vandellòs,

Molí de l'Oli. Centre d'interpretació de l'oli

Dissabte de 10.00 a 14.00h, i de 16.00 a 19.00h

Diumenge de 10.00 a 14.00 h

Preu: 2 euros, entrada general. Preu 1 euro, per a menors de 12 anys i grups de més de 15 persones. 

Entrada gratuïta per a menors de 4 anys.

 

De forma general, el menor d'edat haurà d'estar acompanyat sempre per un adult.

BIBLIOTECA JAUME JARDÍ I GIL DE VANDELLÒS:

Horari d'hivern

Dilluns i dijous: de 10.00 a 13.00 h, i de 17.00 a 20.00 h

Dimarts i dimecres: de 17.00 a 20.00 h

Divendres: de 16.00 a 19.00 h

Horari d'estiu (juliol i agost)

Dilluns, dimecres, dijous i divendres: de 10.00 a 13.00 h

Dimarts: de 10.00 a 13.00 h, i de 17.00 a 20.00 h

 

BIBLIOTECA INFANT PERE DE L'HOSPITALET DE L'INFANT:

Tot l'any

Dilluns: de 16.00 a 20.00 h

De dimarts a dijous: de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 a 20.00 h

Dissabte: de 10.00 a 13.00 h